Štát prispeje na pripomenutie si príchodu vierozvestcov 164.150 eurami

30.01.2013 Bratislava

Bratislava 30. januára (TASR) - Na štátnoreprezentačné podujatia k oslavám 1150. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie pôjde zo štátneho rozpočtu 164.150 eur. Vláda dnes schválila návrh na organizačné a finančné zabezpečenie osláv.

Akcie k danej udalosti sú rozdelené do troch kategórií. Okrem už spomínaných to budú aj podujatia veľkého významu, ďalej regionálne a miestne. Štát podporí iba tie, ktoré majú štátnoreprezentačný charakter.

Týkať sa to bude Cyrilo-metodskej národnej púte v Nitre, kde 5. júla vystúpi s príhovorom prezident SR. Jeho súčasťou sú tiež evanjelické spomienkové služby Božie na hrade Branč. Predpokladá sa, že do Nitry zavíta okrem iných prezident Európskej únie, pápežský legát, cirkevní hodnostári, veľvyslanci slovanských krajín a predstavitelia partnerských miest Nitry.

O dva dni na to, 7. júla, sa uskutoční na bratislavskom hrade Devín slávnosť sv. Cyrila a Metoda pri príležitosti štátneho sviatku. Predchádzať mu bude 4. júla slávnostné spoločné zasadnutie Národnej rady SR a vlády. Posledným štátnoreprezentačným podujatím bude 14. decembra v Slovenskom národnom divadle slávnostné uvedenie diela "Cyril a Metod – Slovanské oratórium.

Organizátori Cyrilo-metodskej národnej púte v Nitre dostanú do konca februára od štátu 102.000 eur, na evanjelické spomienkové bohoslužby Božie na hrade Branč poputuje 5000 eur. Na slávnosti na hrade Devín pôjde 30.000 eur. Slávnostné spoločné zasadnutie parlamentu a exekutívy vyjde na 6000 eur. Náklady na uvedenie Slovanského oratória vyčíslilo ministerstvo kultúry na 21.150 eur.
 

Vyberte región